Excelerera ditt kunnande

– Bloggen som ger dig kraftfulla tips och trix till Excel

Fem räknesätt..?

Siffrorna i exemplet är egentligen numeriska och därför högerställda, men Excel tolkar om dem som strängar i cell D6 då resultatet blir text och förvalt visat som vänsterställt.

Med förnamn i A2 och efternamn i B2 kan de sättas ihop till ett sammansatt namn;

=A2 & ” ” & B2 där kolumn A och B innehåller namnen var för sig.
Formeln kan också göras som
=A:A & ” ” & B:B och formeln är då användbar på vilken rad som helst. Excel kommer att hämta det värde som står på samma rad; om du sätter in formeln i exempelvis C7 så hämtas innehållet i cellerna A7 och B7.

Tumtecknen ” (ser ut som en liten elva) anger att det som är emellan dem är en textsträng och i formeln ovan läggs det in ett mellanslag mellan namnen.

Ampersand, &, kan användas istället för funktionen SAMMANFOGA som inte tillför så mycket. En avsevärt bättre möjlighet är den nya funktionen TEXTJOIN som kan sätta ihop texter från ett helt område. TEXTJOIN är värd att titta vidare på om du behöver slå ihop texter.

Fem räknesätt.xlsx

Senaste artiklarna från Excelerera

I bloggen Excelerera listar vi tips & trix som hjälper dig få ut mer av ditt Excel-användande.

2019-09-21
LETARAD är funktionell men begränsad genom att den alltid söker till vänster i listan. Genom att kombinera INDEX och PASSA ges full frihet men är en längre formel. Här ges tips om hur du kan använda rättstavningsfunktionen för att skriva komplexa formler.
2019-09-17
+ – * och &. Ampersand, ”et-tecken”, lägger ihop två texter. Kan användas till att exempelvis lägga ihop för-, och efternamn;

Vill du veta mer?

Fyll i kontaktformuläret nedan så hjälper vi dig komma igång med PowerPage. Du kan även boka in en kostnadsfri konsultation för att få en bättre inblick i hur PowerPage kan hjälpa dig nå dina mål.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.