Excelerera ditt kunnande

– Bloggen som ger dig kraftfulla tips och trix till Excel

Automatisk innehållsförteckning över arbetsbokens blad

Förstabladet visar namnen på alla blad i arbetsboken och länkar till dem. Skapa nya blad eller byt ordning på dem så uppdateras innehållsförteckningen vid nästa omräkning.

Hämta rubriken från respektive blad

Genom att ange en celladress i index!C2 så visas respektive blads innehåll från den cellen. Följande två rubriker i cell A1 visas på indexbladet i cellerna B3 och B4. Se bilden ovan.

Kopiera till befintliga arbetsböcker

Högerklicka på bladfliken index och kopiera bladet till en annan arbetsbok för att få en innehållsförteckning i den.

Råkar du kopiera den till sista plats så går det bra att dra bladet till förstaplats i arbetsboken. Namn och ordning uppdateras automatiskt varje gång arbetsboken räknas om. Kan också forceras genom att trycka på F9.

Makroaktiverad arbetsbok!

Arbetsbok med bladet index måste sparas som xlsm eftersom det innehåller makro – makroversion 4, innan Visual Basic for Applications/VBA – men det är ändå en aktiv funktion som går utanför Excels funktioner som kan sparas som xlsx.

Tryck Control+F3 så får du upp arbetsbokens definierade namn. Själva makrokommandot är funktionen HÄMTA.ARBETSBOK (GET.WORKOOK på engelska) som används i namnen sheetCount, sheetNames och Workbook.

index_sheet.xlsm

Senaste artiklarna från Excelerera

I bloggen Excelerera listar vi tips & trix som hjälper dig få ut mer av ditt Excel-användande.

2020-10-14
Datum i Excel är egentligen heltal som räknar antal dagar. Här får du se hur du kan ändra formatet och minska risken att de missförstås.
2020-01-02
Har du någon gång haft en lista som du vill jämföra med en annan och hitta de som skiljer - eller är lika? Här beskrivs sex olika sätt att räkna fram de rader du är intresserad av.

Vill du veta mer?

Fyll i kontaktformuläret nedan så hjälper vi dig komma igång med PowerPage. Du kan även boka in en kostnadsfri konsultation för att få en bättre inblick i hur PowerPage kan hjälpa dig nå dina mål.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.