Excelerera ditt kunnande

– Bloggen som ger dig kraftfulla tips och trix till Excel

Game Changer: En formel kan nu "spilla" svaret till flera celler

Microsoft rullar nu ut en av de historiskt större förändringarna! Sedan Excels barndom har nästan uteslutande använts möjligheten att göra en formel som ger svaret i en enda cell. Exempelvis summera många celler och visa svaret i en (1) cell.

Ofta behöver man använda motsvarande formel på många celler. Lösningen har vanligen varit att göra formeln i en cell och sedan kopiera eller autofylla den till hela området som ska göra motsvarande beräkning. Oftast behöver man ha koll på dollartecknen för att hantera absoluta respektive relativa referenser. Samt de fyra kombinationerna (de kan fortfarande växlas mellan med tangenten F4: $A$1, $A1, A$1 samt A1).

Nu ges möjlighet att mycket enklare än förr göra formeln i en enda cell - och få den att spilla ut svaret till ett motsvarande stort område!

En (1) cell beräknar resultatet av två områden

Excel "spiller" cellen med formeln till ett område som motsvarar behovet.

Ett ljusblått skimmer visar formelns "spillområde".

Den översta vänstra cellen är den som innehåller formeln så det är där den kan redigeras. I övriga celler som den "spillts" till visas formeln med grå text i formelfältet.

Skulle formeln inte kunna breda ut sig så mycket som den behöver så felmarkeras detta med #SPILL! i cellen längst upp till vänster, dvs den som har behov av att "spilla".

En cell i spillområdet är inte tom och resulterar i felet #SPILL!

Det grönmärkta hörnet på cell E2 ovan visar att det finns viss Excel-hjälp att tillgå;

Popup-menyn felkontroll

Senaste artiklarna från Excelerera

I bloggen Excelerera listar vi tips & trix som hjälper dig få ut mer av ditt Excel-användande.

2020-01-02
Har du någon gång haft en lista som du vill jämföra med en annan och hitta de som skiljer - eller är lika? Här beskrivs sex olika sätt att räkna fram de rader du är intresserad av.
2019-09-21
LETARAD är funktionell men begränsad genom att den alltid söker till vänster i listan. Genom att kombinera INDEX och PASSA ges full frihet men är en längre formel. Här ges tips om hur du kan använda rättstavningsfunktionen för att skriva komplexa formler.

Vill du veta mer?

Fyll i kontaktformuläret nedan så hjälper vi dig komma igång med PowerPage. Du kan även boka in en kostnadsfri konsultation för att få en bättre inblick i hur PowerPage kan hjälpa dig nå dina mål.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.