Excelerera ditt kunnande

– Bloggen som ger dig kraftfulla tips och trix till Excel

En formel kan nu "spilla" svaret till flera celler

Microsoft rullar nu ut en av de historiskt större förändringarna! Sedan Excels barndom har nästan uteslutande använts möjligheten att göra en formel som ger svaret i en enda cell. Excempelvis summera många celler och visa svaret i en (1) cell.

Ofta behöver man använda motsvarande formel på många celler. Lösningen har för de flesta varit att göra en formel och kopiera den till hela området. Det har ofta krävts förståelse för dollartecknens inverkan på formlerna, att låsa en referens till absolut istället för relativ. Tipset om att använda F4 för att få in dollartecknen i formeln kan nu dra sig tillbaka.

Nu ges möjlighet att mycket enklare än förr göra enda formel - i en enda cell - och få den att visa svar i ett helt område!

En (1) cell beräknar resultatet av två områden

Excel utökar cellen med formeln till ett område som motsvarar behovet. Microsoft kallar det att formeln spills till flera celler.

Ett ljusblått skimmer visar formelns svarsområde.

Den översta vänstra cellen är den som innehåller formeln så det är där den kan redigeras. I övriga celler visas formeln med grå text i formelfältet.

Formeln finns alltså i en enda cell men ger svar i flera samtidigt. I exemplet ovan finns formeln i E2 och har spillts till hela området E2:E8.

Summan av Amount vore traditionellt =SUMMA(E2:E8). Problemet är att vi numera inte vet om Amount sträcker sig till E8 eller ännu längre.

Den dynamiska matrisen kan adresseras med # efter celladressen och den nya formeln blir =SUMMA(E2#)

Skulle formeln inte kunna breda ut sig så mycket som den behöver så felmarkeras detta med #SPILL! i cellen längst upp till vänster, dvs den som har behov av att "spilla".

En cell i spillområdet är inte tom och resulterar i felet #SPILL!

Det grönmärkta hörnet på cell E2 visar att det finns Excel-hjälp att tillgå;

Popup-menyn felkontroll

Senaste artiklarna från Excelerera

I bloggen Excelerera listar vi tips & trix som hjälper dig få ut mer av ditt Excel-användande.

2020-10-14
Datum i Excel är egentligen heltal som räknar antal dagar. Här får du se hur du kan ändra formatet och minska risken att de missförstås.
2020-01-02
Har du någon gång haft en lista som du vill jämföra med en annan och hitta de som skiljer - eller är lika? Här beskrivs sex olika sätt att räkna fram de rader du är intresserad av.

Vill du veta mer?

Fyll i kontaktformuläret nedan så hjälper vi dig komma igång med PowerPage. Du kan även boka in en kostnadsfri konsultation för att få en bättre inblick i hur PowerPage kan hjälpa dig nå dina mål.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.