Excelerera ditt kunnande

– Bloggen som ger dig kraftfulla tips och trix till Excel

Ny version av Excel januari 2020. Ta vara på de nya möjligheterna!

Hösten 2019 började Microsoft rulla ut en av de historiskt största förändringarna! Från att normalupplägget tidigare varit en formel med resultatet visat i en cell så kommer nu en formel som refererar till ett område att "spilla" ut svaret till så många celler som behövs för att passa formeln.

Det innebär att alla som tycker dollartecknen är besvärliga och tidsödande i formler nu får en lösning som gör att man kan hoppa över dem helt och hållet!

Andra funktioner som är värda att ta vara på är XLETAUPP som tillför enkelhet och ny funktionalitet. Bravo!

Prova att skriv =XL i en cell. Får du förslag om XLETAUPP (eller XLOOKUP) så har du fått en ny version och kan trycka på tab-tangenten för att välja den. Du kan läsa mer om både att spilla data samt x-funktionerna.

En lite äldre men fantastiskt kraftull funktion är TEXTJOIN. Den gör att gamla KONKATENERA kan falla i slutlig glömska - ifall den inte redan var bortglömd iom att & slår samman två texter, men enklare.

Ampersand (Shift 6) sätter ihop två texter

Som en konsekvens av att Excel numera spiller ut svarsdata till större områden så läggs det in ett snabel-a i formler som ovan. Detta för att, i korthet,förtydliga att formlerna ovan endast avser den cell som finns i skärningen och inte hela kolumnen.

Har du fått din Excel uppdaterad så är formeln i cell E6 automatiskt ändrad till
=@B:B&@C:C

Excel 2010 Service Pack 1 :-/

Excel har funnits på svenska sedan mitten av 80-talet, och i en ansats att få mer samordnade översättningar byttes översättningar på ett 25-tal funktioner. Det blev inte lika kostsamt som när det gamla makrospråket försvann utan översättningshjälp, eller när 2007 kom med helt nya ställen att leta efter kommandon som man visste att de fanns. Men visst ställde det till det när CLEAN och TRIM som översatt till STÄDA och RENSA plötsligt bytte namn med varandra så att RENSA blev STÄDA och vice versa.

LETARAD fanns inte längre på initalen L utan fick istället heta VTSÖK.

Men, det bästa som hänta med LETARAD på väldigt länge är den nya funktionen XLETAUPP. Vi ska inte glömma, att ibland blir uppgraderingarna riktigt bra.

Senaste artiklarna från Excelerera

I bloggen Excelerera listar vi tips & trix som hjälper dig få ut mer av ditt Excel-användande.

2020-10-14
Datum i Excel är egentligen heltal som räknar antal dagar. Här får du se hur du kan ändra formatet och minska risken att de missförstås.
2020-01-02
Har du någon gång haft en lista som du vill jämföra med en annan och hitta de som skiljer - eller är lika? Här beskrivs sex olika sätt att räkna fram de rader du är intresserad av.

Vill du veta mer?

Fyll i kontaktformuläret nedan så hjälper vi dig komma igång med PowerPage. Du kan även boka in en kostnadsfri konsultation för att få en bättre inblick i hur PowerPage kan hjälpa dig nå dina mål.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.